Tågresor

Tågresor.
Tåg är ett enkelt och bekvämt sätt att ta sig långa sträckor. En tågresa har också den fördelen, framför andra former av transporter, att den är miljövänlig. Om man vill åka på en längre tågresa kan ett bra alternativ vara att skaffa sig ett så kallat InterRail-kort.

Dessa InterRail-kort gäller som andraklassbiljetter för tågresor under en viss tidsperiod, exempelvis fyra veckor. InterRail-kortet kan användas i 28 europeiska länder, men också Turkiet och Marocko. Tidigare var det möjligt att köpa ett InterRail-kort som gällde för tågresor inom vissa zoner. Men det systemet är sedan april 2007 borttaget. Tågresor med kortet gäller för ungdomar upp till 26 år.

Om du bokar flera tågresor samtidigt, exempelvis ut i Europa, så bör du vara medveten om att det ibland förekommer förseningar. Om du märker att ditt tåg är föresenat ska du ta kontakt med tågpersonalen. De kan hjälpa dig med att hitta ett annat anslutande tåg, utifall det tåg som du bokat in dig på har lämnat stationen när du ankommer. Det finns många sajter på Internet som hjälper dig med att hitta lämpliga tågförbindelser. Bokasverige är en av dessa. Här kan du hitta information om tågresor.

Idag är det många som väljer att ta tåget till Tyskland. Orsaken till detta är det stora antalet avgångar men också komforten. För mer information om tågresor till Tyskland, så ska du ta kontakt med SJ och DB (Deutsche Bahn). På Deutsche Bahns hemsida finns information om alla tågförbindelser i hela Europa. Det är mycket enkelt att fylla i avresestation samt önskad ankomststation. Därefter får man upp flera alternativa resvägar, antal byten, restidens längd samt annan information som kan vara av intresse för din tågresa. Det finns bland annat ett nattåg, Berlin Night Express, från Malmö direkt till Berlin. Genom att sova på tåget sparar du värdefull restid. Det är även möjligt att transportera både sig själv och sin bil på tåget genom Tyskland. Att åka DB Autozugs biltåg är mycket smidigt och du kan boka din biljett online.

Resplus (Samtrafiken) ger dig en översikt över tåg-,buss- och båtförbindelser mellan 3000 orter i Sverige. På Resplus blir du informerad om resvägar, byten, och färdmedel. Vidare visas stationer och kartor, såväl som expressbussar. Normalpriser kan också studeras. Det är däremot inte möjligt att boka eller köpa tågresa på Resplus hemsida. Genom att ta kontakt med Skånetrafiken kan du hitta information om tåg och bussar inom Skåne men också över Öresundsbron. Om du säker information om tågs punktlighet eller eventuella förseningar vid en viss station, så ska du ta kontakt med Banverket.

Om du letar efter tågresor i Belgien ska du ta kontakt med Belgien Railways. Söker du efter tågresor i Spanien ska du kontakta Renfe och i Italien FS. Information om tågtidtabeller i Finland hittar du via VR Persontrafik och Kroatien via HŽ-Croatian Railways. När man åker ut på en lång tågresa ut i Europa kan det vara bra om man har med sig en resehandbok. Här kan du hitta nyttig information om ditt tågresande. Se dock till att ha en ny upplaga av boken så att informationen inte är föråldrad.