Reseguide New York - Hotell och flyg

Hotell New York, Flyg och reseguide

Vem har inte någon gång drömt om att åka och besöka världsmetropolen New York? Här finns en blandning av en mängd olika kulturer och folkgrupper på ett och samma ställe. Alla med anfäder som kom till Den Nya Världen med hopp om att besanna sina drömmar. New York, eller The Big Apple, ligger i delstaten New York och är i stort uppbyggt på de tre öarna Manhattan, Staten Island och västra Long Island. Staden är beläget i nordöstra USA vid Hudsonflodens inlopp i sydöstra delen av delstaten.

Historia
New York har varit bebott i mer än 11 000 år. Du kanske har läst Familjen Hedenhös som barn och minns att olika indianstammar befolkade de olika öarna från början. Några av de första att bebo New York var jägare och kallade sig Lenape som betyder “områdets folk” och deras namn på området var Manahatouh och Menatay. Än idag kan man se spår efter Lenapefolket då exempelvis vägen Broadway följer en gammal vandringsled.

1626 köpte de första européerna, holländare, Manhattan av indianer. De grundade kolonin Nieuw Amsterdam eller Nya Amsterdam. Det tog dock inte lång tid innan England 1664 tog över staden och döpte kolonin till New York. Mellan åren 1785 och 1790 var New York huvudstad i USA och från nuvarande Wall Street sträckte sig en stadsmur över ön. Därav namnet på gatan.

Stadens nuvarande form kommer från 1898 då New York, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island slogs ihop till namnet New York City. Början av 1900-talet innebar god ekonomisk tillväxt och framförallt en andra immigrantvåg. 1929 vändes dock glädjen när den stora börskraschen ägde rum på Wall Street. Detta var utlösningen av den stora depressionen.

Från Andra Världskriget fram till 90-talet hade New York genom ett antal händelser förändrats till ett finansiellt, kulturellt och i viss mån politiskt centrum i världen; en världsmetropol. Den 11 september 2001 blev dock en svart dag i New Yorks historia då staden drabbades av terrorattackerna på bland World Trade Center. En ny skyskrapa kallad “Freedom Tower” ska byggas på platsen.

Sevärdigheter i New York

Byggnader
Frihetsgudinnan, New Yorks mest kända symbol är välbesökt. Hon byggdes och skeppades över från Frankrike som en vängåva 1885. För att komma dit tar man färjan från Battery Park. Om du fortsätter förbi Frihetsgudinnan kommer du sedan till Ellis Island som ligger i mynningen av Hudsonfloden. Hamnen öppnades 1892 och var huvudhamn och första ankomstplats för många immigranter som kom hit fram till 1954 då hamnen stängdes. Här finns idag ett museum.

Empire State Building var i begynnelsen världens högsta byggnad tills man byggde World Trade Center. Efter 11 september så är det åter New Yorks högsta byggnad på totalt 443.2 meter och 102 våningar. Att uppleva den magnifika utsikten över Manhattan från toppen av denna byggnad är populärt!1929-1940 uppfördes det enorma affärskomplexet Rockefeller Center, bestående av 19 byggnader. Gågatan Channel Gardens är prydd av blommor och olika växtkreationer och väl framme vid The Sunnken Plaza kan du vintertid åka skridskor och se den stora julgranen som man traditionsenligt sätter upp varje år.

Stadsdelar
Harlem ligger på den norra delen av Manhattan och har fått namnet från den Nederländska staden Haarlem. Större delen av invånarna är svarta och här kan man i hög grad uppleva både jazz, gospel som rap. Stadsdelen har sanerats från diverse kriminalitet och droger och är numer ett turistmål. På Lower Manhattan ligger också New Yorks Chinatown som nu är det största området med kinesiska immigranter på västra halvklotet.

Den sydvästra delen av Manhattan är ett bohemiskt kvarter benämnt Greenwich Village. Stadsdelen är inte lika strikt uppbyggt som resten av Manhattan och var från början egen by, grundad av holländare på 1630-talet med namnet Noortwyck. I Greenwich Village ligger Washington Square Park med New York University runt omkring.

Andra parker att besöka är självklart Central Park, byggd 1853, mellan 59:e till 109:e gatan på Manhattan. Vill man komma långt bortom plantering så är Inwood Hill Park med Manhattans enda ursprungliga skog kvar ett alternativ. Den ligger längs Harlem River, i närheten av Columbia University. Här sägs Lenape ha bott och på den östra sidan av parken kan man finna resterna av deras läger.

Kultur
På Metropolitan Museum of Art ser du alla stora konstnärers verk i specialutställningar som är svåra att se någon annanstans. Det historiska alternativet till detta är American Museum of Natural History där man kan upptäcka allt från dinosaurier till rymden. Med sitt planetarium är det ett av världens största naturhistoriska museer. Med religionen i fokus så besök S:t John the Divine, den påbörjade stora katedralen som erbjuder medeltida musik.

Tips!
!Bronx zoo som är det största stadszoot i USA och öppnade 1899.
!På Coney Island kan man besöka det stora nöjesfältet och se de stora vitvalarna på New Yorks Aquarium.
!En reseguide som leder dig till alla fantastiska hörn som New York har att erbjuda!

Att ta sig runt i staden
Att ta sig till New York kräver för de flesta att flyga till John F Kennedy International Airport eller La Guardia Airport. Härifrån finns bussar som tar dig till centrum och under färden stannar vid olika stationer och en del stora hotell. För att sedan ta sig runt i staden är den billiga och rena tunnelbanan ett säkert kort. Eller varför inte prova de kände gula taxibilarna. För inte alltför många dollar kan du åka längs de breda avenyerna genom staden.