Reseguide Köpenhamn - Hotell och flyg

Hotell Köpenhamn Flyg och reseguide

När man åker till Köpenhamn så förstår man hur Danmark gav H.C Andersen all sin inspiration. Köpenhamn är som en saga med slott och kyrkor överallt. Allt i ett slags miniformat som lockar fantasin tillbaka till riddare och prinsessor. Men det som för det mesta kopplas ihop med Köpenhamn är ju öl. Vad kan tänkas mer lockande än att sitta och ta en öl i solskenet i det gamla Nyhavn eller att göra både barn och vuxna glada med ett spännande besök på Tivoli? Välkommen att fa flyget, båten eller Öresundsbron för ett besök till Danmarks främsta stad.

Historia
Köpenhamn är huvudstad och största stad i Danmark. Staden ligger på öarna Själland och Amager vid Öresund, med anor från omkring 1000-talet och Sven Tveskägg. Köpenhamn var i begynnelsen en liten handelsby kallad Havn (Hamn på svenska) men tack vare dess centrala placering så ökade byns betydelse. Dåtidens danska rike inkluderade Skåne, Halland och Blekinge. 1167 grundlades Köpenhamn när biskopen Absalon Hvide lät bygga biskobsborgen Havn. Byn växte till sig och blev en köpstad och därav kommer Köpenhamn. Köpenhamns stadsplan är till stor del ett verk av Christian IV.
Freden i Roskilde 1658 slog hårt mot Köpenhamn. Roskilde som tidigare legat centralt placerat låg nu plötsligt i fiendelandet Sverige inom skotthåll från huvudstaden.1659 belägrades Köpenhamn av svenskarna men de slogs tillbaka av stadsinvånarnas bestämda motstånd. 1800-talet kännetecknas av industrialiseringen i Danmark och liberalismens intåg i samhällsdebatten med namn som Søren Kierkegaard och H C Andersen.
I mitten på 1800-talet kokade ett missnöje med det kungliga enväldet vilket resulteradei Danmarks första grundlag som antogs 1849 i Köpenhamn, något som gjorde Danmark till en konstitutionell monarki styrd av ett parlament. Vid denna tid revs även Köpenhamns stadsmurar som funnits sedan medeltiden. Delar av murarna kan man fortfarande se på olika delar av staden där den har ersatts av grönytor och stadsbebyggelse. En bit av vallgraven ingår numer i en av Tivolis sjöar.
I slutet av 1800-talet byggdes dock stora befästningsvallar väster om Köpenhamn, kallat Vestvolden. Tyvärr blev konsekvenserna av nya utvecklade krigsstrategier och teknisk utveckling att Vestvolden var föråldrad redan innan Första världskriget. Anläggningssystemet togs mer och mer ur bruk under 1920-talet. Under andra världskriget ockuperades dock Köpenhamn av influgna tyska trupper som landade på Kastrup. Staden befriades i maj 1945 och skonades relativt väl.
Sevärdigheter i Köpenhamn

Rosenborgs slott
Rosenborg är ett litet renässansslott mitt i Köpenhamn och mitt i Kongens Have som är en underbar rosenprydd park med häckar och skuggande stora, lummiga träd. Slottet är ett fascinerande kulturhistoriskt museum som bland annat har en utställning av de danska kronjuvelerna. Muséet visar de danska konungarnas historia under 300 år, från Fredrik II på 1500-talet till Fredrik VII på 1800-talet.

Christianshavn
Christianshavn är en gammal del av Köpenhamn. Den grundlades av Christian IV 1619 och var en självständig köpstad med eget rådhus fram till 1800-talet. Fristaden Christiania har länge varit en stor  turistmagnet. Så länge den finns kvar att bevittna så låt dig inte avskräckas av Christianias första intryck utan sök dig in på de små vägarna längs vattnet som skär rakt igenom området. Det är vackert på sitt eget sätt – och definitivt kreativt!

I Christianshavn finner du även Vor Frelsers Kirke som är en kyrka i barockstil med otroliga sniderier och vackra avbildningar. Tornet och spiran sträcker sig 90 meter upp och dit kan man gå längs den cerpentinformade trappan. Tornet är till viss del förgylld och du får en otrolig utsikt över hela Köpenhamn, Öresundsbron och Turning Torso i Malmö. Christianshavn är annars en vacker del av Köpenhamn, omgivet av vatten och beskyddad av vallar och genomskärs av kanaler.

Ströget
Ströget är Köpenhamns stora shoppinggågata, där du hittar allt du kan tänka dig, från reseguider till designkläder. Gå också in på de små tvärgatorna som leder dig till fantastiska resturanger och den gamla delen av Köpenhamn. Det finns få riktigt gamla hus kvar i Köpenhamn på grund av flera bränder, men de hus som fortfarande har hörn är de äldsta. Efter den senaste branden så byggde man hus utan vanliga hörn för att bredda gatorna så brandkårsfordon kunde komma in i kvarteren och släcka bränderna.

Ströget går från Rådshusplatsen till Kongens Nytorv och Nyhavn. På Rådshusplatsen som är kärnan i Köpenhamn, nära Centralstationen och Tivoli. I den här delen av staden finns många hotell tack vare det centrala läget. I området kring Ströget hittar du tornet Rundetårn, det trendiga Nansengade och Kronprinsesensgade. Kongens Nytorv är en plats med lång historia och där dansar nu varje sommar Köpenhamns nybakade studenter runt riddarstatyn, en tradition som är över 100 år gammal, och varje vinter görs torget om till en stor isbana. Nyhavn är också ett måste att besöka med sina uteserveringar och holländskinspirerade huslängder längs hamnen.

Fredriksstaden
Amalienborgs slott är kungafamiljens residens sedan 1794. Byggnaden har rokokoarkitektur, breda boulevarder och består egentligen av fyra palats. De ligger kring det åttkantiga torget där det står en staty av Fredrik V. Mitt emot Amalienborg ligger marmorkyrkan Fredriksskirke med en enorm kupol och lite längre upp bortanför Kasetellet i hamnen kan du hitta Den lille havfruen – som H.C. Anderssen skrev om.

Att ta sig runt staden
Även Köpenhamn är en cykelstad, men inte av samma mått som Amsterdam. Det finns goda tåg- och bussförbindelser, och missa inte upplevelsen att åka den förarlösa tunnelbanan!

Tips
!En tågtripp till Hilleröd för ett besök av Fredriksborgs slott, med anor från 1600-talet och byggt endast för dekorationens skull – i stil med Versaille. Innefattar Det nationalhistoriske museum.
!Missa inte de små gamla vackra telefonhytterna som gjorts om till små minifik!