Reseguide Barcelona - Hotell och flyg

Hotell Barcelona Flyg samt reseguide

Barcelona. Spaniens näst största stad belägen vid Kataloniens kust mellan floderna Llobregat och Besos mynningar. Huvudstad i Katalonien som är  en av sjutton självtsyrande stater i Spanien och med två officiella språk; katalanska och spanska. Medelhavsstaden har anor från både romarna och araberna vilket man kan se på arkitekturen. Det är en stad som behållit sin gotiska historia oberörd i form av gamla stan. Gaudis arkitektur och katalanska traditioner blandat med  strandliv, festivaler och shopping. Passar inte en vecka så flyg ner en  weekend  och se denna fantastiska stad!

Historia
Barcelona tros ha grundatas på 300-talet före Kristus av Hamilcar Barca, en karthagisk general. Vid 15 f. Kr. byggdes en romersk militärförläggning på kullen Mons Taber där katedralen ligger idag. Förläggningen som benämndes Barcino, var en koloni under den romerska tiden, men Barcino blev snabbt en handelstation. Härifrån exporterades varor från den iberiska halvön till det romerska riket. Under 200-talet e.kr uppfördes även en ringmur vilken kom att fungera som stadens försvar fram till slutet av 1200-talet

När Ramon Berenguer IV och Petronila av Aragon  ingick äktenskap förenades Katalonien och Aragonien och år 1150 inleddes en period som för Barcelonas del innebar att staden växte. Barcelona var navet i det aragonska stormaktsbygget från 1200-talet fram till mitten på 1400-talet och den växande staden fick en ny ringmur som var ett 20-gånger större område än den gamla romerska muren. Under 1300-talet hade Barcelona blivit ett av medelhavsregionens största handelscentra, men under 1400-talet tappade Barcelona sin konkurrenskraft.

Det spanska tronföljdskriget i början på 1700-talet drabbade Barcelona hårt. Staden belägrades i 13 månader innan den kapitulerad 1714. Som försäkran att Barcelona inte skulle kunna göra uppror lät man bygga ett citadell efter att ha rivit över 1200 byggnader i stadsdelen Ribera. Stadens universitet stängdes också med syftet att sudda ut den Katalanska självständighetssträvan.

Sevärdigheter i Barcelona
I Gòtic, som är Barcelonas äldsta stadsdel, står delar helt orörda från 1300-talet. Här kan du uppleva kyrkor och palats, bland annat Santa Eulàlia, Barcelonas stora katedral, och de större medeltida kyrkorna Santa Maria del Mar och Santa Maria del Pi. Dessa byggdes samtidigt och är numer utmärkta exempel av Katalansk höggotisk arkitektur.

Under slutet av 1700-talet byggdes de flesta av Barcelonas bostadshus med flera våningar vilket gett upphov till de trånga och mörka gatorna i Ciutat Vella (gamla stan). Ett undantag är La Rambla som är Barcelonas mest berömda gågata. La Rambla sträcker sig från Placa de Catalunya och ner mot havet. Här finns restauranger, kafféer, butiker och ett hätskt uteliv. Turister och framförallt ungdomar njuter här av Barcelonas ljumma nätter istället för att snusa på hotellrummen.

Villa Olímpica
1992 utsågs Barcelona till arrangör av Olympiska sommarspelen. Byggandet sattes igång och det innebar mycket för industristaden som fram till dess vänt sig bort från Medelhavet. Utöver mängder av restaureringar och hotellbyggen satsades det stort på stadens infrastruktur. Den nya stadsdelen benämndes Villa Olìmpica och här kan man njuta av Port Olìmpic med barer och restauranger.

Eixample
Stadsmuren revs i slutet av 1800-talet eftersom muren ansågs vara ett förtryck mot staden och att Barcelona inte tilläts att växa. Stadsdelen Eixample (förlängning) blev resultatet, och är idag en av världens mest tätbefolkade stadsdelar. Eixample förknippas med modernisme, modernismerörelsens försök att lyfta fram katalansk kultur. Ett exempel är det symboliska Temple Expiatori de la Sagrada Família (katalanska Heliga Familjen) vilken är en mycket stor basilika i Barcelona. Den ritades av arkitekten Antoni Gaudí men avbröts på grund av brist på pengar. Den kallas även för Den ofullständiga katedralen.

Casa Batlló, vid Passeig de Gràcia nr 43, var ett renoveringsarbete även det utfört av Antoni Gaudí 1904-1906. Huset kallas i folkmun för casa dels ossos (Huset av ben) eftersom fasaden liknar ett skelett på de två nedersta planen, medan de övre planen övergår i en keramisk mosaik med säregna balkonger.

Parker
När man strosar omkring i Barcelona kan det vara skönt att vila i någon park istället för att gå tillbaka till hotellet. Barcelonas parker ligger dock i stadens utkanter. Parc Güell är en park designad av Gaudí och ligger i Gràcia, en stadsdel med diskret bebyggelse, små torg och hemvisten för bohemer och alternativrörelser. Parken är väldigt stor med mosaik, naturliga former, spiralformade torn, trappor och jättelika ödlor. Parken är relativt högt belägen och ger en bra överblick av staden

Parc de la Ciutadella ligger i centrala Barcelona. Förr var det platsen för stadens avskydda citadell men då fästningen revs skapades denna park som är en av stans populäraste. I parken finns förutom en triumfbåge, en konstgjord sjö och en djurpark. Montjuїc (Judarnas berg på medeltida katalanska) är Barcelonas största parkområde. Det ligger 173 meter över havet och är beläget vid Barcelonas hamn. Förr låg det en judisk nekropol där.  Flera av parkerna, några med olika teman, ligger inkilade på sluttningarna nedanför kastellet.

Att ta sig runt staden
För att ta sig runt i Barcelona är det bra om du har en uppdaterad reseguide som kan förklara  kollektivtrafiken. Det finns spårvagnar, bussar, tunnelbana, förortståg och pendeltåg. Dessutom tre bergbanor. Barcelona har ett ganska omfattande bussnät med ett 100-tal linjer vilka korsar staden.

Tips
! Picassomuseet- här kan man avnjuta Picassos tidigare verk från den tiden han vistades i Barcelona.
! Museu Nacional d’Art de Catalunya- Kataloniens nationalmuseum vilken byggdes inför världsutställningen 1929. Här kan man se en stor samling medeltida fresker från den katalanska landsbygden.