Reseguide Amsterdam - Hotell och flyg

Reseguide Amsterdam med Hotell och Flyg

Amsterdam kopplas allt för ofta endast  ihop med Coffeshops och Red Light District. Den något mer insatte känner till tulpaner, träskor och ostar. Men det kan konstateras att det finns mer att upptäcka. Amsterdam är Nordeuropas motsvarighet till Venedig med sina kanaler och vackra broar och arkitektur. Visserligen ser vissa delar av staden numer lite slitna ut men charmen sitter kvar. Hamnstaden Amsterdam, som en gång var den rikaste staden i Europa, har fortfarande tillräckligt att erbjuda för att kärlek ska uppstå när du möter henne.

Amsterdam är Nederländernas officiella huvudstad och ligger i provinsen Noord-Holland som är en av tolv provinser i landet. Det är en stad som är bortskämd med varma somrar utan den besvärliga hettan som uteblir tack vare Atlanten. Vintrarna är milda och det är sällan temperaturen kryper under nollstrecket. Men de få gånger den gör det ses Amsterdams invånare glatt fara fram på skridskor över Amsterdams isprydda kanaler.

Historia
Amsterdam var på 1200-talet en liten fiskarby vid floden Amstel, som också har gett staden dess namn. När Hansan gjorde genombrott så blomstrade staden upp och under 1600-talet var Amsterdam den rikaste staden i Europa. Amsterdams handelsmän seglade över haven till både Nordamerika, Sydamerika, Indonesien och Afrika och skapade världsomspännande handelsnätverk. Dessa gjorde Amsterdam till ett av de viktigaste finansiella centrum i världen.

När 1700-talet och början av 1800-talet kom så hade stadens framgångar avstannat. Napoleonkrigen körde Amsterdams tillgångar i botten men födelsen av det Nederländska kungadömet 1815 blev vändpunkten. Med den industriella revolutionen satsade Amsterdam på bättre kommunikationer och Amsterdam-Rhenkanalen och Nordsjökanalerna grävdes. Det ledde till den ekonomiska uppgång som staden behövde.

Andra världskriget medförde att 100 000 judar deporterades från staden då Amsterdam ockuperades av Tyskland. En av dessa judar var Anne Frank vars dagbok blivit känd och hem numer är ett världskänt turistmål.

Sevärdigheter i Amsterdam
Centraal Station ligger  precis vid Amsterdams hamn som är en av  de 15 största hamnarna i världen.Gamla Stan, Oud Centrum, sträcker sig från hamnen och mellan floderna Amstel och Singel och kantas av gamla fina 1600-talshus. Gamla stan kan delas upp i en nyare del (Nieuwe Zijde) och en äldre (Oude Zijde). I den äldre delen, mellan Centraal Station, Nieuwmarkt och Dam ligger det ökända Red Light District med stripp- och porrklubbar samt bordeller.

Dam
Från Centraal Station går gatan Damrak rakt in i stadens hjärta, torget Dam. Runt Dam finner du såväl femstjärniga Grand Hotel Krasnapolsky, Madame Tussaud och Koninklijk Paleis som ursprungligen var byggt som stadshus men sedan 1818 är det kungliga palatset. Det stora köpcentrat Bijenkof ligger precis bakom palatset och där hittar du allt utom en pappershandel. På torget finns dessutom ett 22 meter högt nationalmonument till minne av de Nederländska soldater som stupade under Andra Världskriget.

Kalverstraat och Spui
Från Dam startar Kalverstraat som är Amsterdams stora shoppinggata. Längs den hittar du Amsterdams Historiska Museum med den permanenta utställningen som är belägen runt anläggningens innergård. Där erbjuds en tydlig och detaljerad beskrivning av stadens historia. I Nieuwe Zijde av Gamla stan finner du också roliga butiker, kafféer, resturanger och shopping. Nieuwezijds och Voorburgwal är två av huvudgatorna och alla dessa tre leder till torget Spui som är väl värt ett besök då det alltid finns roliga aktiviteter där.

Leidseplein
Amsterdam är uppbyggd kring 165 kanaler, Grachten, och Singel är den äldsta av dem med en historia som medeltida vallgrav. Prinsengracht är dock en av de vackraste. Längs den finns bland annat Anne Franks hus. Strax söder om Prinsengracht finner du också Leidseplein som är Amsterdams stora turisttorg med uteserveringar och kafféer.

Museumplein och Vondelpark
Om du rör dig sydöst från Leidseplein så hittar du Museumplein som kantas av Rijksmuseum med konst av bland annat Rembrandt men även porslin, silver och möbler från 1600-talet.
Ett annat konstumuseum, Stedelijk Museum of Modern Art, bjuder på konst av bland annat konstnärerna Cézanne, Picasso och Chagall.

Det jättelika Van Gogh Muséet ligger några gator bort från Vondelpark. Här finner du en plats för alla, med stora gröna ytor, kafféer och lusthus på små öar gömda bakom pilträden.

Jordaan och De Pijp
Väster om Gamla stan finns stadsdelen Jordaan som är ett gammalt arbetarklassområde. Här finns flera av Amsterdams bästa marknader. De Pijp är ett annat kvarter som ligger söder om Gamla stan och som även den andas slitet arbetarkvarter. Det området är nu tillhållet för konstnärer, studenter och olika nationaliteter. Är du matintresserad så hittar du här inte bara den största matmarknaden Albert Cuypmarkt utan också Amsterdams billigaste och mest exotiska mat!

Att ta sig runt staden
Amterdam är cykelstaden nummer ett. Cykel är nämligen ett perfekt sätt att turista sig runt staden eftersom det är både svårt och dyrt att åka bil. Glöm bara inte att låsa cykeln med dubbellås eftersom cykeltjuvarna är många. Ett annat perfekt sett att njuta av Amsterdam är från en kanalbåt. Det finns flera båtbolag längs kanalerna och närmast Centraal Station finns det flera vid Damrak.

Tips!
! Den gigantiska loppmarknaden på Waterlooplein som ligger i det sydöstliga hörnet av Gamla stan.
! Blumenmarkt – en enorm blommarknad vid Singel, nära Muntplein.
! Missa inte en tågtripp till Haarlem, som ligger strax utanför Amsterdam. Där ligger vackra bostadsområden som påminner om hobernas hus i Sagan om Ringen samt ett centrum som har en pittoresk stadskärna med den stora Grote of St. Bavokerk på Grote Markt. Kyrkan är en Gothisk kyrka från sent 1400-tal. Haarlem kan förutom trevliga restaruanger och kafféer även erbjuda långa vita badstränder längs Atlantens kust.