Backpacking

Backpacking.
Den engelska termen backpacking, som betyder att man reser med ryggsäck, är en form av turism med lite packning. Man började tala om backbacking i början av 1970-talet, då lågprisflygbolag gjorde sitt inträde på marknaden. Unga västerlänningar sökte sig till Indien och Sydostasien. En typisk backpacker är en ungdom mellan 20 och 25 år och har en relativt begränsad budget för resan. När man är en backpacker är några ledord mobilitet och flexibilitet. Därav att man reser med så lite packning som möjligt. Likväl har trenden med backpacking, bara under de senaste åren, även kommit att intressera något äldre personer, men också barnfamiljer. Ofta är en backpacker ute på resande fot längre tider. Det kan röra sig om månader.

Det finns några resmål som är relativt typiska för backpackers. Dessa är Indien och Sydostasien. Men det finns även backpackers som åker till Australien, Nya Zeeland, Central- och Sydamerikan. En tur längs med Transsibiriska järnvägen är också populärt bland backpackers. För den backpackers som står i begrepp att åka ut på en längre resa så kan man med fördel läsa några av alla de reseberättelser från andra backpackers som finns utlagda på Internet. Det är nämligen ganska vanligt att backpackers delar med sig av sina erfarenheter genom att skriva dagbok på Internet. Ett gott råd när man ska ut och backpacka är att man köper en guidebok. Det finns flera olika guideböcker, såsom Lonely Planet, Lets GO och Footprint. I Stockholm går en resmässa för backpackers av stapeln i slutet på september varje år. Det är gratis inträde till resmässan och flera länder, resebyråer och reseföretag ställer ut. Denna resmässa är ett ypperligt tillfälle att hämta inspiration till ditt framtida backpackande.

För många ungdomar i västerlandet har backpacking kommit att få något av ett rituellt skimmer över sig. Efter man slutar gymnasieskolan och innan man börjar med sina studier vid universitet eller går ut i arbetslivet, så åker man ut med några vänner ut i världen. En backpacker bör i regel på vandrarhem och lagar sin mat på vandrarhemmet för att slippa dyra restaurangkostnader. På så vis kan man dryga ut resans längd utan att ruinera sig. En backpacker kan i regel göra sig förstådd på engelska och det tillhör vanligheten att man backpackar i områden av världen där även lokalbefolkningen kan tala engelska.

Precis som när man turistar på vanligt sätt, så ska man naturligtvis vidta de försiktighetsåtgärder som förskrivs när man reser till länder där man riskerar att drabbas om vissa typer av sjukdomar. Beträffande ekonomin, så kan det vara en god idé att beställa eventuella flygresor mellan olika destinationer på resan, innan man ger sig ut och backpackar. Under tiden man backpackar bör man också föra bok över mycket pengar man gör av med. Dessutom ska man alltid ha en extra buffert undanstoppad vid oförutsedda utgifter. Det kan exempelvis vara för mediciner du tvingas köpa. Att resa runt i världen som backpacker är något man kommer att minnas hela sitt liv. En god idé är att skriva dagbok och fotografera mycket under resan.